Monday 24 March 2008

Βήμα τίτλου ο Ολυμπιακός: 3-1 στη Λιβαδειά


Ένα τρίλεπτο (32’ – 35’) ήταν αρκετό για τον Ολυμπιακό, προκειμένου να «καθαρίσει» τη νίκη στη Λιβαδειά και να αποσπαστεί τέσσερις πλέον βαθμούς από τον Παναθηναϊκό, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για τον τίτλο. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν εύκολα με 3-1 του Λεβαδειακού, χάρη στο καλό τους πρώτο μέρος. Ο Φερνάντο Μπελούτσι ήταν από τους καλύτερους πετυχαίνοντας και το παρθενικό του γκολ, με τους Γκαλέτι και Κοβάσεβιτς να σημειώνουν τα άλλα δυο.

Οι πρωταθλητές εκμεταλλεύθηκαν ιδανικά τη προχθεσινή γκέλα του Παναθηναϊκού με τον Ηρακλή και τέσσερις στροφές πριν το φινάλε, έγιναν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Μπορεί η απόδοσή του να μην θάμπωσε, όμως, ο Ολυμπιακός αντέδρασε όπως έπρεπε στο πρώτο μέρος, όταν βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ από το γκολ του Ντιμπαλά (7’). Η γρήγορη ισοφάριση με το φάουλ του Γκαλέτι άλλαξε το σκηνικό, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» ανέβασαν στροφές και μέσα σε τρία λεπτά έφτασαν στο 1-3, μετατρέποντας το δεύτερο μέρος σε τυπική διαδικασία.

Αιφνιδιασμός

Έχοντας στο πλευρό του περίπου 3.000 οπαδούς του και με διάταξη 4-3-3, ο Ολυμπιακός ήθελε από το ξεκίνημα να επιβάλλει τον ρυθμό και να φτάσει σε ένα γρήγορο γκολ, κάτι που πάντως, δεν συνέβη. Με επιθετική τριάδα τους Γκαλέτι (δεξιά), Σίσιτς (αριστερά) και Κοβάσεβιτς και τους Μπελούτσι – Τζόρτζεβιτς σε δημιουργικά χρέη στον άξονα, βρήκε απέναντι του το 4-5-1 του Τεννέ που θέλησε να κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του Λεβαδειακού και να «χτυπήσει» στην κόντρα.

Πράγματι, στο πρώτο 10λεπτο, οι γηπεδούχοι έγιναν δυο φορές επικίνδυνοι και τελικά σκόραραν. Στο 4’ ο Λεονάρντο έκανε τη βολίδα αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή, ο Νικοπολίδης βρήκε λίγο τη μπάλα, που χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι και έφυγε κόρνερ. Στο 7’, όμως και ενώ ο Ολυμπιακός έπαιζε με παίκτη λιγότερο, αφού ο Πάντος ήταν προσωρινά εκτός λόγω τραυματισμού, ο Λεβαδειακός έφτασε στο 1-0. Ο Μοντόγια πέρασε τη μπάλα στον Ντιμπαλά, που μπήκε στην περιοχή απέφυγε τον Μπελούτσι και με δεξιά πλασέ νίκησε τον Νικοπολίδη.
Άμεση απάντηση

Το γκολ των γηπεδούχων όχι μόνο δεν… έκοψε τα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού, αλλά κατάφερε να τους ξυπνήσει. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τα ηνία στο χώρο της μεσαίας γραμμής και προσπάθησαν να γίνουν απειλητικοί από τα άκρα. Κάποια σουτ των Μπελούτσι (10’) και Γκαλέτι (13’) δεν βρήκαν στόχο, όμως, η ισοφάριση δεν άργησε να έρθει. Στο 19’ ο Σίσιτς κέρδισε φάουλ (αυστηρή υπόδειξη του Πολατιάν) από τον Μουλόπουλο και ο Γκαλέτι το εκτέλεσε απευθείας με το δεξί στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του Μπλάζιτς.

Το έκανε εύκολο

Ο Αργεντινός άσος είχε αρκετά κέφια και μαζί με τον συμπατριώτη του, Μπελούτσι ήταν αυτοί που οδήγησαν την ομάδα τους στην ανατροπή. Οι δυο τους είχαν πολύ καλή συνεργασία από τα δεξιά, προκαλώντας αρκετά ρήγματα στην άμυνα του Λεβαδειακού. Στο 32’ ο Κοβάσεβιτς «έσπασε» τη μπάλα δεξιά στον Γκαλέτι, που με τη μια τη γύρισε παράλληλα, για να έρθει ο Μπελούτσι και το δεξί να γράψει το 1-2.

Τρία λεπτά μετά, οι «ερυθρόλευκοι»… καθάρισαν τη νίκη. Από κόρνερ του Γκαλέτι, ο Σέζαρ πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Κοβάσεβιτς από κοντά με το κεφάλι, έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα, σημειώνοντας το 17ο φετινό του γκολ. Στο 45’ μάλιστα, ο Ολυμπιακός είχε και νέα ευκαιρία να σκοράρει, αλλά η κεφαλιά του Στολτίδη, έπειτα από κόρνερ του Τζόρτζεβιτς, σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Τυπική διαδικασία

Στην επανάληψη, ο Ολυμπιακός συνέχισε να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι ωστόσο, δεν έπιασε τον ρυθμό που είχε στο καλό του διάστημα στο πρώτο μέρος. Όσο περνούσαν μάλιστα, τα λεπτά, ο ρυθμός έπεφτε, αφού και ο Λεβαδειακός δεν έδειχνε ικανός να κάνει κάτι, παρότι είχε δυο μεγάλες ευκαιρίες να ξαναμπεί μες το παιχνίδι. Στο 55’ ο Μοντόγια από πλάγια δεξιά μες την περιοχή σούταρε απελπιστικά άουτ, ενώ στο 77’ ο Νικοπολίδης νίκησε σε τετ α τετ τον Ντιμπαλά και εν συνεχεία ο Μοντόγια και πάλι από κοντά σούταρε άουτ.
Γύρισε το σύστημα

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός με τους Μπελούτσι και Τζόρτζεβιτς να είναι πιο ορεξάτοι, είχε και αυτός μια – δυο καλές φάσεις για ένα ακόμη γκολ. Στο τελευταίο 15λεπτο, ο Σεγκούρα αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα σε 4-4-2, βάζοντας τον Κωνσταντίνου ως δεύτερο επιθετικό (και εν συνεχεία τον Νούνιες) θέλοντας προφανώς να βγάλει κάποια συμπεράσματα για τα ματς που απομένουν.

Για τον Ολυμπιακό που «καθάρισε» χάρη στο καλό 20λεπτο (20’ - 45’) στο πρώτο μέρος, Γκαλέτι και Μπελούτσι ήταν αρκετά καλοί, ο Λεονάρντο σταθερός για μια ακόμη φορά, ενώ πολύ δουλειά στο κέντρο έκαναν οι Στολτίδης και Τζόρτζεβιτς.

Ο διαιτητής Πολατιάν τα πήγε σχετικά καλά, ενώ έδειξε κίτρινη στους Ζησόπουλο, Ανδράλα, Ρέγες, Παρασκευαΐδη, Κοβάσεβιτς, Μπελούτσι και Πάντο.

No comments: